teks ekposisi

 PENGEMBARA YANG LAPAR


            Tersebutlah kisah tiga orang sahabat, Kendi, Buyung dan Awang yang sedang mengembara. Mereka membawa bekalan makanan seperti beras, daging, susu dan buah-buahan. Apabila penat berjalan mereka berhenti dan memasak makanan. Jika bertemu kampung, mereka akan singgah membeli makanan untuk dibuat bekal dalam perjalanan.

Pada suatu hari, mereka tiba di kawasan hutan tebal. Di kawasan itu mereka tidak bertemu dusun atau kampung. Mereka berhenti dan berehat di bawah sebatang pokok ara yang rendang. Bekalan makanan pula telah habis. Ketiga-tiga sahabat ini berasa sangat lapar,

“Hai, kalau ada nasi sekawah, aku akan habiskan seorang,” tiba-tiba Kendi mengeluh. Dia mengurut-ngurut perutnya yang lapar. Badannya disandarkan ke perdu pokok ara.

“Kalau lapar begini, ayam panggang sepuluh ekor pun sanggup aku habiskan,” kata Buyung pula.

“Janganlah kamu berdua tamak sangat dan bercakap besar pula. Aku pun lapar juga. Bagi aku, kalau ada nasi sepinggan sudah cukup,” Awang bersuara.

Kendi dan Buyung tertawa mendengar kata-kata Awang.

“Dengan nasi sepinggan, mana boleh kenyang? Perut kita tersangatlah lapar!” ejek Kendi. Buyung mengangguk tanda bersetuju dengan pendapat Kendi.

Perbualan mereka didengar oleh pokok ara. Pokok itu bersimpati apabila mendengar keluhan ketiga-tiga pengembara tersebut lalu menggugurkan tiga helai daun.

Bubb! Kendi, Buyung dan Awang terdengar bunyi seperti benda terjatuh. Mereka segera mencari benda tersebut dicelah-celah semak. Masing-masing menuju ke arah yang berlainan.

“Eh,ada nasi sekawah!” Kendi menjerit kehairanan. Dia menghadap sekawah nasi yang masih berwap. Tanpa berfikir panjang lalu dia menyuap nasi itu dengan lahapnya.

 

“Ayam panggang sepuluh ekor! Wah, sedapnya!” tiba-tiba Buyung pula melaung dari arah timur. Serta-merta meleleh air liurnya. Seleranya terbuka. Dengan pantas dia mengambil ayam yang paling besar lalu makan dengan gelojoh.

Melihatkan Kendi dan Buyung telah mendapat makanan, Awang semakin pantas meredah semak. Ketika Awang menyelak daun kelembak, dia ternampak sepinggan nasi berlauk yang terhidang. Awang tersenyum dan mengucapkan syukur kerana mendapat rezeki. Dia makan dengan tenang.

Selepas makan, Awang rasa segar. Dia berehat semula di bawah pokok ara sambil memerhatikan Kendi dan Buyung yang sedang meratah makanannya.

“Urgh!” Kendi sendawa. Perutnya amat kenyang. Nasi di dalam kawah masih banyak. Dia tidak mampu menghabiskan nasi itu. “Kenapa kamu tidak habiskan kami?” tiba-tiba nasi di dalam kawah itu bertanya kepada Kendi.

“Aku sudah kenyang,” jawab Kendi.

“Bukankah kamu telah berjanji akan menghabiskan kami sekawah?” Tanya nasi itu lagi.

“Tapi perut aku sudah kenyang,” jawab Kendi.

Tiba-tiba nasi itu berkumpul dan mengejar Kendi. Kawah itu menyerkup kepala Kendi dan nasi-nasi itu menggigit tubuh Kendi. Kendi menjerit meminta tolong.

Buyung juga kekenyangan. Dia cuma dapat menghabiskan seekor ayam sahaja. Sembilan ekor ayam lagi terbiar di tempat pemanggang. Oleh kerana terlalu banyak makan, tekaknya berasa loya. Melihat baki ayam-ayam panggang itu, dia berasa muak dan hendak muntah. Buyung segera mencampakkan ayam-ayam itu ke dalam semak.

“Kenapa kamu tidak habiskan kami?” tiba-tiba tanya ayam-ayam panggang itu.

“Aku sudah kenyang,” kata Buyung. “Makan sekor pun perut aku sudah muak,” katanya lagi.

Tiba-tiba muncul sembilan ekor ayam jantan dari celah-celah semak di kawasan itu. Mereka meluru ke arah Buyung.

Ayam-ayam itu mematuk dan menggeletek tubuh Buyung. Buyung melompat-lompat sambil meminta tolong.

 

Awang bagaikan bermimpi melihat gelagat rakan-rakannya. Kendi terpekik dan terlolong. Buyung pula melompat-lompat dan berguling-guling di atas tanah. Awang tidak dapat berbuat apa-apa. Dia seperti terpukau melihat kejadian itu.

Akhirnya Kendi dan Buyung mati. Tinggallah Awang seorang diri. Dia meneruskan semula perjalanannya.

Sebelum berangkat, Awang mengambil pinggan nasi yang telah bersih. Sebutir nasi pun tidak berbaki di dalam pinggan itu.

“Pinggan ini akan mengingatkan aku supaya jangan sombong dan tamak. Makan biarlah berpada-pada dan tidak membazir,” kata Awang lalu beredar meninggalkan tempat itu.

 

 

Analisis teks hikayat

Unsur  intsinsik

Judul    : Kendi, Buyung dan Awang yang lapar (pengembara yang lapar)

Unsur intrinsik :

·         Tema   : berbicara dengan baik

·         Tokoh  :

Kendi               : rakus dan sombong (“Hai, kalau ada nasi sekawah, aku akan habiskan seorang,”   tiba-tiba Kendi mengeluh)

buyung            : rakus (“Kalau lapar begini, ayam panggang sepuluh ekor pun sanggup aku habiskan,” kata Buyung pula.)

awang             : bijak,beribawa (“Janganlah kamu berdua tamak sangat dan bercakap besar pula.   Aku pun lapar juga. Bagi aku, kalau ada nasi sepinggan sudah cukup,” Awang bersuara.)

 

·         latar    :

v  Tempat      :

Ø  kampung (Jika bertemu kampung, mereka akan singgah membeli makanan untuk dibuat bekal dalam perjalanan.)

Ø  Hutan (Pada suatu hari, mereka tiba di kawasan hutan tebal)

v  Suasana     :

Ø  Menyedihkan (Bekalan makanan pula telah habis. Ketiga-tiga sahabat ini berasa sangat lapar)

Ø  Menakutkan (“Kenapa kamu tidak habiskan kami?” tiba-tiba nasi di dalam kawah itu bertanya kepada Kendi.)

v  Waktu        : tidak diketahui

·         Alur     : maju

·         Amanat           : “Pinggan ini akan mengingatkan aku supaya jangan sombong dan tamak. Makan biarlah berpada-pada dan tidak membazir,” kata Awang lalu beredar meninggalkan tempat itu.

 

Unsur ekstrinsik          :

      Nilai religiusitas          : kita tidak boleh tamak, dan tidak boleh meremehkan orang lain

      Nilai moral                  : tidak diketahui

      Nilai social budaya      : sebuah perbuatan pasti akan ada balasannya.

      Kepengarangan           : dalam hidup ini tidak ada nasi atau ayam yang berbicara.

Analisisi isi pokok teks hikayat

ISI POKOK

KUTIPAN

1.      Tersebutlah kisah tiga orang sahabat, Kendi, Buyung dan Awang yang sedang mengembara.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.      Pada suatu hari, mereka tiba di kawasan hutan tebal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.      Kendi dan Buyung tertawa mendengar kata-kata Awang.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.      Selepas makan, Awang rasa segar. Dia berehat semula di bawah pokok ara sambil memerhatikan Kendi dan Buyung yang sedang meratah makanannya.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Awang bagaikan bermimpi melihat gelagat rakan-rakannya.

1. kisah tiga orang sahabat,yang bernama Kendi,Buyung dan Awang yang sedang bergembara.merekan pun membawa bekalan seperti beras, daging, susu dan buah – buahan. Bila mereka penat berjalan mereka berhenti dan memasak makanan yang mereka bawa. Jika bertemu kampung mereka akan berhenti dan membeli makanan untuk buat makanan  dalam perjalanan.

 

2. Pada suatu hari, mereka tiba di kawasan hutan tebal. Di kawasan itu mereka tidak bertemu dengan dusun atau kampung. Mereka berhenti dan beristirahat di bawah pokok ara yang rendang. Bekalan makanan mereka pun sudah habis. Ketiga-tiga sahabat itu merasa sangat lapar,

“Hai, kalau ada nasi sekawah, aku akan habiskan seorang,” tiba-tiba Kendi mengeluh. Dia mengurut-ngurut perutnya yang lapar. Badannya pun disandarkan ke perdu pokok ara.

“Kalau lapar begini, ayam panggang sepuluh ekor pun sanggup aku habiskan,” kata Buyung juga.

“kamu berdua jangan tamak dan berbicara besar pula. Aku juga lapar. Bagi aku, kalau ada nasi sepiring saja sudah cukup bagiku.” Awang bersuara.

 

3. Kendi dan Buyung tertawa setelah mendengarkan  kata-kata dari Awang.

“Dengan nasi sepinggan, mana bisa kenyang? Perut kitasangat lapar!” ejek Kendi. Buyung mengangguk menyetujui pendapat kendi. Ejekkan mereka didengar oleh pokok ara. Pokok itu bersimpati setelah mendengarkan keluhan ketiga pengembara tersebut lalu pokok ara menggugurkan tiga helai daun.

Bubb! Kendi, Buyung dan Awang mendengarkan bunyi benda yang terjatuh. Mereka segera mencari benda tersebut dicelah-celah semak. Masing-masing menuju ke arah yang berlainan.

“Eh,ada nasi sekawah!” Kendi menjerit keheranan. Dia menghadap sekawah nasi yang masih berwap. Tanpa berfikir panjang lalu kendi menyuap nasi itu dengan lahapnya.

“Ayam panggang sepuluh ekor! Wah, sedapnya!” tiba-tiba Buyung bersuara dari arah timur. Serta melelehlah air liurnya. Selera makannya pun terbuka. Dengan pantas dia mengambil ayam yang paling besar lalu memakannya dengan gelojoh.

Melihat Kendi dan Buyung telah mendapat makanan, Awang semakin pantas meredah semak. Ketika Awang menyelak daun kelembak, dia ternampak sepinggan nasi berlauk yang terhidang. Awang tersenyum dan mengucapkan syukur kerana mendapat rezeki. Dia pun memakannya  dengan tenang.

4. Selepas makan, Awang merasa segar. Dia beristirahat di bawah pokok ara sambil memerhatikan Kendi dan Buyung yang sedang meratah makanannya.

“Urgh!” Kendi sendawa. Perutnya sangat kenyang. Nasi di dalam kawah masih banyak. Dia tidak mampu menghabiskan nasi itu. “Kenapa kamu tidak habiskan kami?” tiba-tiba nasi di dalam kawah itu bertanya kepada Kendi.

“Aku sudah kenyang,” jawab Kendi.

“Bukankah kamu telah berjanji akan menghabiskan kami sekawah?” Tanya nasi itu lagi.

“Tapi perut aku sudah kenyang,” jawab Kendi.

Tiba-tiba nasi itu berkumpul dan mengejar Kendi. Kawah itu menyerkup kepala Kendi dan nasi-nasi itu menggigit tubuh Kendi. Kendi menjerit meminta tolong.

Buyung juga kekenyangan. Dia cuma dapat menghabiskan seekor ayam sahaja. Sembilan ekor ayam lagi terbiar di tempat pemanggang. Oleh kerana terlalu banyak makan, tekatnya berasa loya. Melihat baki ayam-ayam panggang itu, dia berasa muak dan hendak muntah. Buyung segera mencampakkan ayam-ayam itu ke dalam semak.

“Kenapa kamu tidak habiskan kami?” tiba-tiba tanya ayam-ayam panggang itu.

“Aku sudah kenyang,” kata Buyung. “Makan sekor pun perut aku sudah muak,” katanya lagi.

Tiba-tiba muncul sembilan ekor ayam jantan dari celah-celah semak di kawasan itu. Mereka meluru ke arah Buyung.

Ayam-ayam itu mematuk dan menggeletek tubuh Buyung. Buyung melompat-lompat sambil meminta tolong.

 

 

 

5.Awang bagaikan bermimpi melihat gelagatteman – temannya. Kendi terpekik dan terlolong. Buyung pula melompat-lompat dan berguling-guling di atas tanah. Awang tidak dapat berbuat apa-apa. Dia seperti terpukau melihat kejadian itu.

Akhirnya Kendi dan Buyung mati. Tinggallah Awang seorang diri. Dia meneruskan perjalanannya.

Sebelum berangkat, Awang mengambil pinggan nasi yang telah bersih. Sebutir nasi pun tidak berbaki di dalam pinggan itu.

“Pinggan ini akan mengingatkan ku supaya jangan sombong dan tamak. Makan biarlah apa adanya dan tidak membazir,” kata Awang. Awang segera meninggalkan tempat itu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply