TUGAS BUKU PAKET

Biografi siti nurhaliza

Siti lahir pada hari Khamis, 11 Januari 1979 (bersamaan 12 Safar 1399 Hijrah) di Berek Polis Kampung Awah, Temerloh, Pahang sebagai anak keempat dalam tujuh adik-beradik kepada pasangan Tarudin Ismail (1942-2009), seorang pegawai polis berpangkat Koperal dan Siti Salmah Bachik, seorang surirumah dan peniaga.[5][23] Beliau berasal daripada keluarga penggemar muzik, [24] yang mana adik-beradiknya, Saiful Bahri, Siti Norsaida dan Siti Nursairah juga bekerja sebagai penyanyi, adik-beradiknya yang lain termasuk Saiful Suhairil (meninggal dunia), Saifullizan, Mohd Hafiz dan Mohd Ali.[25][Nota 2] Datuknya, Bachik Abdul Rahman ialah seorang pemain biola yang terkenal, manakala ibunya seorang penyanyi irama etnik yang terkenal. Siti Nurhaliza merupakan penyanyi utama kumpulan ‘Family Group’,[5] yang diasaskan oleh bapa saudaranya, Abdul Rahim Bachik.

Sewaktu zaman kanak-kanak, beliau juga terlibat dalam pelbagai aktiviti sekolah dan kokurikulum, termasuk sukan dan pidato. Siti Nurhaliza menerima pendidikan terawalnya di Sekolah Tabika Perkep, Balai Polis Kampung Awah, Temerloh. Di sinilah beliau mula menyerlahkan bakat nyanyian pada usia enam tahun ketika mempersembahkan lagu tradisional “Sirih Pinang” di acara akhir tahun persekolahan.[5] Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Kebangsaan Clifford, kemudian menyambung pelajarannya di peringkat menengah di Sekolah Menengah Kebangsaan Clifford Kuala Lipis, Pahang.

Seusia 13 tahun, Siti mengikut bapa saudaranya ke persembahan jemputan seperti majlis pernikahan dan jamuan kenduri untuk untuk mendedahkan diri sebagai penyanyi secara langsung,[26] sehingga meraih sambutan baik daripada masyarakat setempat. Siti juga pernah memenangi pertandingan nyanyian pertamanya pada usia 12 tahun, apabila menyanyi lagu patriotik “Bahtera Merdeka” di sebuah Karnival Kuala Lipis sempena “Nyanyian Bulan Kemerdekaan”. Siti seorang yang aktif dalam sukan terutamanya bola jaring ketika di bangku sekolah;[27] ini terbukti di Fiesta Media Idola 2006 di Kuantan apabila beliau menjadi pembawa obor bersama pelakon, Fasha Sandha.[28]

Berasal dari keluarga sederhana,[29][30] pada usia 9 tahun, [31] beliau bangun tidur seawal jam 4:00 pagi untuk membantu ibunya membuat dan menjual pelbagai kuih buatan sendiri di kawasan kejiranan beliau, di mana kadangkala, Siti juga membawa turun tiga tangga, meja sementara ke jalan utama untuk membuka sebuah gerai kecil.[32] Berasal dari keluarga sederhana,[29][30] pada usia 9 tahun, [31] beliau bangun tidur seawal jam 4:00 pagi untuk membantu ibunya membuat dan menjual pelbagai kuih buatan sendiri di kawasan kejiranan beliau, di mana kadangkala, Siti juga membawa turun tiga tangga, meja sementara ke jalan utama untuk membuka sebuah gerai kecil [33] Selain mengambil bahagian dalam pelbagai pertandingan nyanyian tempatan, Siti juga pernah mengikuti bapa saudaranya, Abdul Rahim Bachik untuk persembahan jemputan seperti majlis perkahwinan dan majlis makan malam yang telah membantu beliau memberi pendedahan persembahan secara langsung.[34]

Siti memulai pendidikannya di Sekolah Clifford, Kuala Lipis dan melanjutkan pelajaran ke tingkat menengah hingga tingkat lima di Sekolah Menengah Clifford, Kuala Lipis.

Siti pertama kali mengikuti pertandingan nyanyian di kampungnya sewaktu berusia 12 tahun dan menjadi Juara di pertandingan nyanyian hari kebangsaan. Ia menyanyikan lagu Bahtera Merdeka dan dari situlah Siti berani tampil di muka umum, terutama dalam acara kebudayaan atau karnaval di Kuala Lipis.

Setelah meraih gelar Juara Bintang HMI pada tahun 1995, perusahaan rekaman Suria Record mengajak Siti menjadi artis rekaman mereka. Saat itu, usia Siti baru 16 tahun dan masih berstatus pelajar. Berkat dukungan keluarga, guru-guru dan teman sekolahnya, Siti dapat menjalani kehidupan sebagai artis dan pelajar, tanpa menghadapi masalah.

Sampai hari ini, Siti telah mengeluarkan 8 buah album solo, 2 album Konsert live Siti Nurhaliza dan beberapa album duet serta album kompilasi. Usahanya yang luar biasa telah membuat namanya tercatat di Malaysia Book Of Records sebagai artis yang paling banyak memperoleh penghargaan di Malaysia.

Siti juga dianugerahi gelar kebesaran dari Sultan Pahang yaitu Ahli Ahmad Shah Pahang (AAP) dan juga dari Sultan Perak yang memberinya gelar Paduka Mahkota Perak (PMP).

Saat ini, Siti telah memboyong lebih dari 70 anugerah dari dalam dan luar negeri. Diantaranya adalah Anugerah Industri Muzik (11 anugerah), Juara Lagu (14 anugerah) dan Anugerah Planet Muzik (5 anugerah), selain Anugerah Musik Indonesia, Festival Muzik Shanghai serta anugerah menerusi pilihan pembaca Media Hiburan, Anugerah Bintang Popular Berita Harian (13 anugerah) Anugerah URS, Anugerah ERA (8 anugerah), Anugerah PAPITA, MTV Asia Award dan banyak lagi. Kini, Siti telah mengharumkan nama negaranya dalam pertandingan nyanyian Voice of Asia 2002 dengan menjadi Juara Grand Prix.

Siti Nurhaliza telah mengadakan 3 konser solo terbesar, Yaitu Konsert Live Siti Nurhaliza di Bukit Jalil (1999), Siti Nurhaliza Live in Concert di Singapura (2000) dan Konsert Mega Siti Nurhaliza di Bukit Jalil (2001). Siti juga diundang beberapa konser antar diva, Yaitu Konser Diva Singapura 2000 dan Konser Divasea Indonesia 2001.

Di Indonesia, Siti Nurhaliza mulai dikenal masyarakat, ketika album keduanya diluncurkan ke tengah masyarakat dengan lagu andalannya “Betapa Ku Cinta Padamu”. Album-albumnya laku keras di pasaran bak kacang goreng, bahkan dengar-dengar terjual sampai ribuan keping. Lagu-lagunya, seperti Betapa Ku Cinta Padamu, Cindai, Percayalah, Nirmala dan lagu terbarunya Bukan Cinta Biasa (Kerjasama dengan Dewiq istri dari Pay BIP) sudah tidak asing lagi terdengar ditelinga publik Indonesia.

Untuk para penggemarnya yang ada di Indonesia, Ada keinginan dari Siti Nurhaliza yang belum terlaksana, yaitu Ia ingin sekali mengadakan konser tunggal di Indonesia. Baiklah kalau begitu, Kita tunggu saja….

Biodata Siti Nurhaliza

Nama : Siti Nurhaliza
Nama Lengkap : Siti Nurhaliza Binti Tarudin, AAP(Pahang), PMP (Perak)
Tanggal Lahir : 11 Januari 1979
Tempat Lahir : Kampung Awah, Temerloh, Pahang, Malaysia.
Anak Ke : 5 dari 8 bersaudara
Hobi : Menonton VCD dan membaca majalah
Warna Favorit : Hijau dan warna-warna pastel
Makanan Favorit : Masakan Daerah, Thailand dan masakan ibunya
Musik Favorit : Pop, Alternative, R&B, Tradisional

 

 

 

 

 

Tugas di buku paket bahasa Indonesia

Halaman 214

1.    Mengapa teks tersebut terglong ke dalam teks biografi?

Jawab : karena teks tersebut mejelaskan biodata dan menceritakan kisah hidup Siti Nurhaliza  hingga sukses menjadi seorang penyanyi

 

2.    Apakah isi dari teks biografi tersebut?

Jawab : biodata dan kisah hidup Siti Nurhaliza

 

3.    Bagaimanakah pola penyajian teks biografi tersebut?

Jawab:

 

4.    Siapakah nama tokoh yag sedang di bacakan?

Jawab : Siti Nurhaliza

 

5.    Apa peranannya sehingga ia layak dibuatkan biografi?

Jawab: penyanyi nomor satu Malaysia

 

6.    Bagaimanakah masa kecilnya?

Jawab : ia hidup dalam keluarga sederhana

 

7.    Bagaimanakah masa mudanya?

Jawab: ia mulai menitih karirya dibidang music

 

8.    Kesulitan atau masalah apa yang pernah di alaminya?

Jawab: ia hidup sederhana sehingga pernah berjualan kue buatan sendiri

 

9.    Bagaimana ia mengatasi kesulitan kesulitan itu?

Jawab: ia mengulas bahwa seluruh kesulitan nya adalah latiha untuk melatih vocal da berkomunikasi

 

10.  Karya apa saja yang telah dibuatnya?

Jawab: 3 konser solo terbesar

 

11.  Apabila bertemu dengan tokoh tersebut, apa yang akan kamu lakukan atau tayakan?

Jawab: berfoto bersama, dan menanyakan bagaimana ia memiliki suara emas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Halaman 215

 

Struktur teks biografi Siti Nurhaliza

1.    Orientasi, bagian ini menceritakan siapa Siti Nurhaliza

Kutipan :  Siti lahir pada hari Khamis, 11 Januari 1979 (bersamaan 12 Safar 1399 Hijrah) di Berek Polis Kampung Awah, Temerloh, Pahang sebagai anak keempat dalam tujuh adik-beradik kepada pasangan Tarudin Ismail (1942-2009), seorang pegawai polis berpangkat Koperal dan Siti Salmah Bachik, seorang surirumah dan peniaga.

 

2.    Peristiwa penting

Kutipan : Siti pertama kali mengikuti pertandingan nyanyian di kampungnya sewaktu berusia 12 tahun dan menjadi Juara di pertandingan nyanyian hari kebangsaan. Ia menyanyikan lagu Bahtera Merdeka dan dari situlah Siti berani tampil di muka umum, terutama dalam acara kebudayaan atau karnaval di Kuala Lipis.

 

3.    Reorientasi

Kutipan : Di Indonesia, Siti Nurhaliza mulai dikenal masyarakat, ketika album keduanya diluncurkan ke tengah masyarakat dengan lagu andalannya “Betapa Ku Cinta Padamu”. Album-albumnya laku keras di pasaran bak kacang goreng, bahkan dengar-dengar terjual sampai ribuan keping. Lagu-lagunya, seperti Betapa Ku Cinta Padamu, Cindai, Percayalah, Nirmala dan lagu terbarunya Bukan Cinta Biasa (Kerjasama dengan Dewiq istri dari Pay BIP) sudah tidak asing lagi terdengar ditelinga publik Indonesia.

 

Halaman 223

 

1.    Alur cerita maju

Cerita diawali dengan identitas dirinya, perjalanan serta pendidikannya, di dalam perjalanannya, ia sempat merasa tidak senang dan merasa ada yang salah karena kemewahan yang ditawarkan padanya, ceritanya di lanjutkan dengan kariernya sebagai musisi dan penyanyi dan diakhiri dengan kehidupannya yang

2.    Sudut pandang

Orang ke-3 serba tahu

3.    Gaya penulisan

Deskriptif Naratif

4.    Fokus penceritaan

Keberhasilan karier

 

      Halaman 226

–       Kepribadian yang unggul

Kutipan teks biografi:

1.    Pekerja keras

Kutipan : Berasal dari keluarga sederhana,[29][30] pada usia 9 tahun, [31] beliau bangun tidur seawal jam 4:00 pagi untuk membantu ibunya membuat dan menjual pelbagai kuih buatan sendiri di kawasan kejiranan beliau, di mana kadangkala, Siti juga membawa turun tiga tangga, meja sementara ke jalan utama untuk membuka sebuah gerai kecil

 

 

 

2.    Pantang menyerah

Kutipan : Berasal dari keluarga sederhana,[29][30] pada usia 9 tahun, [31] beliau bangun tidur seawal jam 4:00 pagi untuk membantu ibunya membuat dan menjual pelbagai kuih buatan sendiri di kawasan kejiranan beliau, di mana kadangkala, Siti juga membawa turun tiga tangga, meja sementara ke jalan utama untuk membuka sebuah gerai kecil

 

Halaman 230

     

       Pokok informasi

1.    Dianugrahi gelar kebesaran

Kutipan : Siti juga dianugerahi gelar kebesaran dari Sultan Pahang yaitu Ahli Ahmad Shah Pahang (AAP) dan juga dari Sultan Perak yang memberinya gelar Paduka Mahkota Perak (PMP).

 

2.    Namanya tercatat di Malaysia Book Of Records

Kutipan : Usahanya yang luar biasa telah membuat namanya tercatat di Malaysia Book Of Records sebagai artis yang paling banyak memperoleh penghargaan di Malaysia.

 

Halaman 236

Kutipan teks orientasi

a.      Analisis

1.      Kata ganti yang digunakan adalah Ia dan Nya

2.      Kata sambung yang menyatakan hubungan waktu

Pada, ketika

3.      Kata kerja mental

Senang

4.      Kata kerja pasif

 

5.      Kata deskriptif

Senang

6.      Kata kerja

Menghabiskan, menulis, uji coba

 

 

 

          Kutipan peristiwa penting

a.      Analisis

1.      Ia

2.      Memasuki, bekerja, berpindah, menentukan, membuat

3.      Memilih, membuat

4.      Dikalangan, terkenal

5.      Pada, pada saat

 

 

          Kutipan teks reorientasi

a.      Analisis

1.      Ia, nya

2.      Belajar, kembali, berpindah

3.      Setelah, kembali

 

 

 

 

Leave a Reply